08December2021

Home Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τον Γιώργο Φωκά!
Saturday, 11 May 2013 12:18

Συνέντευξη με τον Γιώργο Φωκά!

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στην ποδηλασία με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γιώργου Φωκά, υπεύθυνου τμήματος ποδηλασίας του Παναθηναϊκού. Ένας άνθρωπος γεμάτος μεράκι και αγάπη για την ποδηλασία και τον Παναθηναϊκό, μας ανοίχτηκε σε μια πολύ ενδιαφέρον συζήτηση, δείχνοντας μας το όραμα που έχει για τον Παναθηναϊκό! 

 

Με ανθρώπους σαν τον Γιώργο Φωκά, ο Παναθηναϊκός μας θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην πρώτη θέση και θα κάνει όλο τον κόσμο της ομάδας περήφανο, όχι μόνο για τις επιτυχίες αλλά και για το ήθος των ατόμων που την απαρτίζουν.

 

 

 

 

Πως βλέπεις τις προοπτικές του τμήματος;

 

Ειδικά για φέτος το τμήμα έχει ανέβει πάρα πολύ από πολλές απόψεις, λέγοντας και σαν μέλη και γενικά σαν οργάνωση που είχε εξαφανιστεί τελείως. Βασικός στόχος μας μετά το 2010 που ξεκίνησε η αναδιοργάνωση απλά του τμήματος, φέτος βάζουμε στόχο να χτίσουμε ακαδημία. Δηλαδή χτυπάμε πιο πολύ εκεί , εκεί που πονάμε βασικά, δηλαδή άτομα ειδικά των μεγάλων κατηγοριών έχουμε αρκετά, δεν είναι ότι δεν τους θέλουμε, τους θέλουμε και τους παραθέλουμε γιατί οι άνθρωποι βοηθάνε σε όλους τους τομείς του αθλήματος. 

 

Από κει και πέρα αυτό που θα χρειαστούμε είναι μικρά παιδάκια, γιατί θα πρέπει να προωθήσουμε το άθλημα στους νεότερους. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να χτίσουμε μια ακαδημία για όλους, από τον πιο μικρό μέχρι έφηβο-άντρα. Δηλαδή όποιος θέλει να ασχοληθεί είμαστε δίπλα του. 

 

Στο πρόγραμμα λοιπόν για φέτος έχουμε εξαλείψει πολλά προβλήματα και πάμε σε ένα άλλο σκαλοπάτι το οποίο λέγεται ακαδημία. Δηλαδή στόχος μας βασικός είναι η ακαδημία. Προοπτική υπάρχει πολύ καλή μάλιστα, δηλαδή έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, και με μικρά παιδάκια και με τμήμα γυναικών (το οποίο δεν υπήρχε στον Παναθηναϊκό), σίγουρα το 2013 θα πάει πολύ καλά ενώ το 2014 θα μπούμε πολύ εντυπωσιακά. 

 

Το 2010 είχαμε μείνει 5-6 άτομα (η ομάδα ανδρών είχε μόνο 2 άτομα), λόγω οικονομικών προβλημάτων, αντίξοες συνθήκες, πολύ αθλητές αποφασίσανε να κάνουνε μεταγραφή. Ο Παναθηναϊκός έχασε περίπου 8 αθλητές στην κατηγορία ανδρών, και μάλιστα πολύ δυνατούς αθλητές. Ο ένας από αυτούς επέστρεψε πίσω στον Παναθηναϊκό (με δικά του έξοδα). Γενικά αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα και εγώ ο ίδιος κάνω ενημέρωση σε όποιον αθλητή θέλει να έρθει στην ομάδα. Δεν δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις. Το αν θα βρεθούν αργότερα χρήματα, το αν θα βάλει κάποιος το χέρι στην τσέπη, το αφήνουμε στην άκρη και εξηγούμε την τωρινή κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Αν ο αθλητής επιθυμεί να αγωνιστεί για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα, αλλά μαθαίνει από την αρχή ποια είναι η κατάσταση, και αν επιθυμεί συμμετέχει. Δεν θέλουμε οι αθλητές να απογοητεύονται και να περιμένουν βοήθεια (οικονομική) από την στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν καλά. Από τους νέους αθλητές κανένας δεν έχει αλλάξει γνώμη. Πλέον υπάρχουν 52 αθλητές στο τμήμα ποδηλασίας του Παναθηναϊκού.

 

 

Οι πιο νεαροί αθλητές του τμήματος ποιοι είναι;

 

Στα μίνι μικρά υπάρχει η αθλήτρια Λυδία Μούτσιου, η οποία είναι η εγγονή του κ.Θανάση Περίδη. Ο αδερφός της είναι ο περσινός πρωταθλητής και τρέχει στα μίνι μεγάλα. Στην κατηγορία των παμπαίδων έχουμε τον γιο του Κρίμπελ, τον Στέφανο. Επίσης υπάρχει ο Σπύρος Ντόκος στην κατηγορία των παμπαίδων, ο Ευθύμης Ντόκος, ο οποίος ξεκίνησε φέτος στην κατηγορία των παίδων, μαζί με τον Παναγιώτη Ζουμά (και τα 3 παιδιά είναι από την Άμφισσα και κατεβαίνουν συνεχώς σε αγώνες και προπονήσεις). Δουλεύοντας υπομονετικά και με τον Ευθύμη και με τον Παναγιώτη, από τους λίγους αγώνες που τους έχουμε δει αν τρέχουν φαίνεται ότι έχουν πολύ μέλλον τα παιδιά. Δηλαδή ο Παναγιώτης ήδη στον πρώτο αγώνα κούρσας ήρθε 6ος (με σφάλμα στην βαθμολογία, καθώς η σωστή θέση ήταν 4ος) ανάμεσα σε 27 αθλητές. Θεωρείται μεγάλη επιτυχία να τερματίζεις στην 1η εξάδα από τον πρώτο σου αγώνα. Ο δε Ευθύμης σε αγώνα mountain bike εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους και της έλλειψης εμπειρίας, ενώ μπορούσε να τερματίσει εντός 1ης εξάδας τερμάτισε εντός 10αδας και σε έναν άλλον αγώνα στην Λάρισα τερμάτισε 5ος. Αυτά είναι πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για αυτές τις κατηγορίες. Αυτοί είναι το μέλλον της ποδηλασίας και του Παναθηναϊκου, εφόσον θελήσουν να μείνουν στην ομάδα και να συνεχίσουν.

 

 

Τι κινήσεις έχουν γίνει για την δημιουργία ακαδημιών στο ποδηλατικό τμήμα του Παναθηναϊκού;

 

Πρώτα απ’ όλα, αυτό που ψάχνουμε είναι έναν προπονητή, πτυχιούχος, ο οποίος θα θελήσει να ασχοληθεί. Μέχρι εκείνο το σημείο (μέχρι να βρεθεί) ασχολούμαι εγώ (σ.σ. ο Γιώργος Φωκάς) προπονητικά. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει κάποιο δικό του πρόγραμμα, ελεύθερα να το παρακολουθήσει. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο προφορικές προτάσεις και συζητήσεις και όχι κάποια επίσημη ανακοίνωση (με φειγ βολάν, ανακοίνωση στο site κλπ). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 παιδιά στον Παναθηναϊκό και ο αριθμός τους θα αυξηθεί κι άλλο καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο τμήμα. 

 

 

Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι του τμήματος για φέτος;

 

Κατ’ αρχήν θα κατέβουμε την 25η Μαρτίου στην Πάτρα όπου διεξάγεται ο επετειακός αγώνας «Θησέας» (προς τιμήν των πεσόντων). Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, οπού επικεντρώνουμε και την προσοχή μας. Επίσης έχουμε την χαρά, για άλλη μια χρονιά, να διεξάγονται στην Ελλάδα προκριματικοί αγώνες ΠαγκοσμίουΚυπέλλου, στους οποοίους θέλουμε να λάβουμε μέρος. Από εκεί και πέρα, είναι τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όπου θέλουμε να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές διακρίσεις.

 

 

Ποια είναι η βοήθεια που δέχεστε από τον Ερασιτέχνη;

 

Ο Ερασιτέχνης προσπαθεί να μας βοηθήσει αλλά δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή γιατί οι συνθήκες είναι τόσο αντίξοες που δεν ξέρει ποιον να πρωτοβοηθήσει. Ποιό απ’ όλα τα τμήματα? Να βοηθήσει την ποδηλασία και να αφήσει την ξιφασκία? Είναι άδικο. Δεν γίνεται γι’ αυτό το λόγο. Δεν είναι ότι δεν θέλει την ποδηλασία, ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα του Παναθηναϊκου.Πιστεύω ότι δυσκολεύεται σε όλους τους τομείς. Απλά βασίζεται στους ανθρώπους που έχουν όρεξη να ασχοληθούν ο καθένας στο πόστο του. Όσο μπορούν όμως είναι δίπλα μας. Αν χρειαστούμε κάτι δεν θα μας αρνηθούν, δεν θα μας αντιμετωπίσουν καχύποπτα ή σαν ξένους, αλλά γενικά δεν μπορούν λόγω των αντίξοων συνθηκών να βοηθήσουν όσο θα ‘θελαν.

 

 

Ποια είναι η άποψή σου για το paoabroad.com;

 

Το paoabroad ήταν πραγματικά μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις φέτος! Η βοήθειά τους είναι πραγμάτικα πολύ συγκινητική και δεν το περιμέναμε! Ξαφνιαστήκαμε όταν ήρθαν και μας είπαν πως έχουν μαζέψει ένα ποσό για τις ανάγκες του τμήματός μας και θέλουν να μας βοηθήσουν!  Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας για ότι έχουν κάνει. Ένα ευχαριστό δεν αρκεί, είναι πολύ λίγο! Δεν ξέρω πως να εκφραστώ για ότι έχουν κάνει. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για τον Σύλλογο μας στηρίξανε οικονομικά και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Ήτανε μια τεράστια κίνηση που κάνείς μας δεν την περίμενε και αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Θέλω εκ μέρους όλων των αθλητών του τμήματος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο paoabroad που μας βοήθησε στους δύσκολους αυτούς καιρούς! Και εμείς οι αθλητές βιώνουμε την κρίση και γι’ αυτό συγκινούμαστε όταν βλέπουμε ότι παρά τις δυσκολίες ο κόσμος είναι στο πλάι μας και μάς στηρίζει.

 

 

Ποιά είναι η άποψή σου για τον κόσμο του Παναθηναϊκου? Βρίσκονται δίπλα σας;

 

Αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία. Δυστυχώς, λόγω της σύγχρονης εποχής, ο κόσμος προτιμάει να μένει μέσα στο σπίτι του και να βλέπει τηλεόραση. Κόσμος δεν υπάρχει στους αγώνες μας, πράγμα το οποίο θα μας έκανε να αισθανθούμε πολύ καλύτερα. Πηγαίνουμε σε αγώνες και είμαστε μόνο οι αθλητές, κάποιοι από τους παράγοντες και μερικοί φίλοι και γονείς των πιο νέων αθλητών. Οι υπόλοιποι είναι απόντες. Εντός Αττικής δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο να μαζευτεί πολύς κόσμος. Κι όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δυστυχώς. Παλαιότερα, το ’94-΄95 στο circuit Καλαμαριάς μαζευότανε πάρα πολύς κόσμος. Ερχόντουσαν οι κάτοικοι τις γύρω περιοχής και παρακολουθούσαν το άθλημα, κι αυτό φαίνεται και από τις φωτογραφίες αγώνων. Τώρα πλέον φαίνεται η μεγάλη αλλαγή. 

 

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει το τμήμα γενικότερα, και εσείς οι ίδιοι σαν αθλητές;

 

Το δυσκολότερο πιστεύω είναι το οικονομικό. Είναι αυτό που θα λύσει όλα τα προβλήματα, κι αν όχι όλα, τότε τουλάχιστον το 90% των προβλημάτων. Γιατί; Όταν υπάρχει οικονομική στήριξη υπάρχει κι ένα κίνητρο για τον αθλητή. Σίγουρα δεν μπορείς να πεις στον άλλον «έλα και θα σε πληρώνω». Είναι δύσκολο πλέον στις μέρες μας να πεις σε κάποιον να γίνει μέλος της ομάδας και ότι θα πληρώνεται κιόλας. Όταν όμως του δίνεις μια μικρή βοήθεια, έστω ένα ζευγάρι λάστιχα όταν τα χρειαστεί, τα ρούχα του, ένα κράνος, γυαλιά.. Θα πεις όλα; ΟΛΑ!  Ο στόχος μιας ομάδας παλαιότερα ήταν να σου παρέχει όλο τον εξοπλισμό! Και κάποτε υπήρχε και η πολυτέλεια να υπάρχουν ποδήλατα στον σύλλογο και να τα δίνουμε στους αθλητές!  Έτσι ξεκινήσαμε, με ποδήλατα της ομάδας. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι υποχρεωμένος να πάω να αγοράσω ποδήλατο ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με τους στόχους που έχω βάλει. Πλέον η τεχνολογία έχει περάσει στο ανθρακόνημα σε σχέση με παλιά που ήταν το τιτάνιο, ακόμα και σιδερένιοι σκελετοί. Το σίγουρο είναι ότι το κόστος ανέβηκε, ο αθλητής δεν έχει την διάθεση να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, να μπει στη διαδικασία να αγοράσει ποδήλατο άνω των 2.000 ευρώ. Και λέω λίγα για ένα ποδήλατο Carbon. Προτιμάνε να μην το ξεκινήσουν καθόλου, ή το ξεκινάνε σε πιο ήπια μορφή, χωρίς δηλαδή συμμετοχή σε αγώνες και πρωταθλήματα. Έχω διαπιστώσει όμως ότι υπάρχει και λίγο ο φόβος της ομάδας, ότι κάποιος αγχώνεται ότι δεν είναι καλός αθλητής. Αυτό δεν έχει περάσει ακόμα στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να είσαι ο πρωταθλητής για να μπεις σε μια ομάδα. 

 

Παλαιότερα ο Σύλλογος είχε ένα υλικό, το οποίο πλέον δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται. Όταν ανέλαβα υπεύθυνος δεν υπήρχε τίποτα απολύτως από υλικό. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν δικά τους ποδήλατα τα οποία δίνουν ο ένας στον άλλον για να συμμετάσχουν σε αγώνες. 

 

 

Πως βλέπεις το μέλλον του τμήματος;

 

Το μέλλον του τμήματος φτιάχνεται γιατί τα άτομα που απαρτίζουν το τμήμα αυτή τη στιγμή (δηλαδή οι συναθλητές μου κι εγώ) έχουμε πάρα πολύ όρεξη να φτιάξουμε αυτό που φτιάχνουμε. Υπάρχουν άτομα που δεν είναι απαραίτητα Παναθηναϊκοί αλλά ήρθανε και τους άρεσε αυτή η ιδέα. Εγώ γενικά τους καθοδηγώ και εκείνοι βλέπουν ότι υπάρχει γενικά εμπιστοσύνη γύρω από το πρόσωπό μου και με εμπιστεύονται. Πρέπει να τους ευχαριστώ για αυτό, γιατί αυτό θέλω και εγώ, να με εμπιστεύονται σε αυτό που κάνω.Στήνουμε κομμάτι κομμάτι -σαν σε παζλ- αυτό που λέγεται ποδηλατικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Έτσι πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Βάζουμε σαν στόχο το πείσμα μας να φτιάξουμε κάτι καλό κι έχει ο Θεός. Εγώ ο ίδιος δεν είμαι απαισιόδοξος. Όταν παρέδωσε το τμήμα ο Κατσέλης επειδή έπρεπε να μπει στην Εθνική ομάδα ως προπονητής και δεν μπορούσε να είναι και προπονητής του Παναθηναϊκου, ανέλαβα εγώ. Και όταν ανέλαβα μου είπε «κάνε υπομονή και τα πράγματα θα φτιάξουνε». Και πράγματι από 6 αθλητές φτάσαμε 52!Και κάτι άλλο ευχάριστό είναι το ότι είχαμε πολλές νέες εγγραφές και μεταγραφές! Το σημαντικό είναι να μην σου φεύγουν αθλητές! Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάτι καλό, κάτι που γίνεται σωστά, σε εμπιστεύεται ο άλλος, βλέπει ότι υπάρχει μέλλον! 

 

 

Υπάρχει κάποια συνδρομή που πρέπει να πληρώνουν οι αθλητές για να κάνουν προπονήσεις με το τμήμα;

 

Όχι, συνδρομές δεν έχουμε βάλει. Είχα ζητήσει εγώ με μερικά άτομα να κάνουμε ένα ταμείο. Μαζέψαμε κάποια χρήματα και φέτος μαζεύονται ακόμα. Σε αυτό συμμετάσχει όποιος θέλει. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν. Βέβαια ο κόσμος έμαθε από παλιά ότι η ποδηλασία είναι «δωρεάν», δωρεάν θα πάρεις υλικό, εξοπλισμό κλπ. Συνδρομή δεν έχουμε βάλει, αλλά τα χρήματα που μαζεύτηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουμε υλικό. Το οποίο υλικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε (πχ αγορά καλών τροχών, κλειστή ρόδα για αγώνες χρονομέτρου κλπ). 

 

 

Τι θα ήθελες από τον κόσμο του Παναθηναϊκου;

 

Η υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε στους αγώνες μας και είναι κάτι το οποίο θα το ήθελα, τουλάχιστον εντός Αττικής που δεν είναι πολύ μακρυά. Θα ήθελα να ενημερωθούν οι φίλαθλοι και όσοι αγαπάνε την ομάδα ότι υπάρχει ένα ποδηλατικό τμήμα του Παναθηναϊκού το οποίο γεμάτο όρεξη πηγαίνει σε όλους τους αγώνες που μπορούμε. Θα τους θέλαμε δίπλα μας γιατί μας δίνουν δύναμη! Σε έναν αγώνα circuit που κάνεις 10 στροφές σε μια περιοχή είναι ότι καλύτερο σε κάθε πέρασμα να έχεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι σε εμψυχώσουν, σε ενθαρρύνουν και σου δίνουν δύναμη και ώθηση να πας ακόμα καλύτερα.Αν φτάσουμε να έχουμε τέτοια ψυχολογική στήριξη είναι πολύ σημαντικό και μας βοηθάει και εμάς να έχουμε καλύτερες επιδόσεις. Αν έρθουν τα άτομα που αγαπάνε την ομάδα σε έναν αγώνα θα καταλάβουν πόσο βοηθάνε με την φωνή τους, το χειροκρότημα τους και την παρουσία τους. Σε μια απονομή που θα ανέβει ο αθλητής του Παναθηναϊκού στο βάθρο και τον χειροκροτήσουν, δίνει στον αθλητή άλλη χαρά και δύναμη να καταφέρει ακόμα περισσότερα! Θα αποκομίσει άλλη εμπειρία και θα έχει πιο πολλή όρεξη, καθώς θα σκεφτεί ότι και στον επόμενο αγώνα θα είναι παρόμοιο το σκηνικό, θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση η υποστήριξη.

 

Σαν υπεύθυνος του τμήματος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναθλητές μου που με εμπιστεύτηκαν τόσα χρόνια. Αυτό που ζητάω είναι να συνεχίσουν να με εμπιστεύονται γιατί έχω ακόμα πάρα πολύ όρεξη να ασχοληθώ, και θα ασχοληθώ με όποιον τρόπο μπορώ. Θα κάνω ότι περνάει απ’ το χέρι μου έτσι ώστε να φτάσω τον Παναθηναϊκό τόσο ψηλά που «δεν θα μπορεί να τον κατεβάσει κανείς» από εκεί που θα είναι! Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους χορηγούς οι οποίοι μας στηρίζουνε και μας βοηθούν. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω από τον κόσμο να έρχεται στους αγώνες, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά στους αγώνες γενικά. Και σύντομα θα έρθουν και οι διακρίσεις!Ευχαριστώ τα παιδιά από το paoabroad και τα καταστήματα που μας στηρίζουν γιατί είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Είναι πάρα πολύ δύσκολοι οι καιροί. Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει τους πάντες, κι όμως υπάρχουν άνθρωποι αυτοί τη στιγμή που λένε δεν το παρατάμε! Κι όμως οι αθλητές δεν τα παρατάνε και συνεχίζουν δυναμικά σαν το σύνολο της ομαδάς και όλοι μαζί προσπαθούμε για κάτι καλύτερο!

 

 

 

Αντί επιλόγου θα θέλαμε σαν Panathinaikos Supporters Abroad να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιώργο Φωκά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, καθώς και να παρακινήσουμε τους εντός Ελλάδας φίλους μας να κάνουν πράξη αυτά που ανεφερε ο αθλητής μας περί ψυχολογικής κυρίως υποστήριξης!

 

Στο www.paoabroad.com μπορείτε κάθε Παρασκευή να διαβάσετε το πρόγραμμα αγώνων όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού. Εάν δείτε ότι αθλητές μας αγωνίζονται κάπου κοντά σας, πάρτε το πράσινο κασκόλ σας, ένα μικρό φίλο της ομάδας και αρκετή καλή διάθεση, και δείξτε έμπρακτα τη στήριξη σας σε αυτούς που παλεύουν με το τριφύλλι στο στήθος για την πρώτη θέση στο βάθρο!

 

Last modified on Sunday, 10 May 2015 22:16
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT