16June2021

Home Green Corner Μα εγώ από μικρός ήμουνα οπαδός...
Tuesday, 04 June 2013 08:23

Μα εγώ από μικρός ήμουνα οπαδός...

20.10.1992

 

Είχα φροντίσει να μαζέψω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. ‘Ηξερα που θα κατέβω, ποιον ηλεκτρικό να πάρω, τα είχα επιβεβαιώσει όλα αμέτρητες φορές. Θα έβρισκα όμως το δρόμο; Πώς είναι τα Κ. Πατήσια; Θα βρω που είναι ο ηλεκτρικός; Και μετά το παιχνίδι; Θα με περίμενε ο συμμαθητής μου ο Βασίλης να με πάρει πίσω στη Χαλκίδα μαζί με το πατέρα του όπως μου είχε υποσχεθεί; ‘Η θα έμενα Αθήνα, χωρίς άλλα λεφτά και χωρίς τρόπο να γυρίσω πίσω;

 

 

Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει αλλά τα ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα, να με τυραννάνε. Μαζί και ένας φόβος του τι θα γινόταν όταν οι γονείς μου μάθαιναν που ήμουν πραγματικά. Τους είχα πει ότι πήγαινα σπίτι ενός καλού φίλου ο οποίος είχε γενέθλια, και ότι θα τους έπαιρνα τηλέφωνο να έρθουν να με πάρουν πριν τις 11. Εδώ το σχέδιο μου χώλαινε, ήξερα ότι πριν τις 12 δε θα είχα γυρίσει. Θα παίρνανε τηλέφωνο να με ψάξουν κατά τις 11, και ο φίλος μου θα τους έλεγε ότι από όσο ήξερε είχα πάει στο γήπεδο μαζί με ένα άλλο συμμαθητή μας. Η μόνη σκέψη που έδιωχνε τις τύψεις που ένιωθα ήταν ότι ήξερα ότι πιθανόν να ήταν οι δικοί μου περισσότεροι νευριασμένοι παρά ανήσυχοι για εκείνη τη μία ώρα που θα μεσολαβούσε μέχρι να γύριζα στο σπίτι.

 

Ουφφφ… Το είχα σχεδόν μετανιώσει, αλλά ήταν πια αργά, το λεωφορείο ήταν καθοδόν και κάθε λεπτό με έφερνε πιο κοντά στο να δω για πρώτη φορά μόνος μου την ομάδα. Και στην τελική, το είχα ζητήσει από τον πατέρα μου επίμονα: Θέλω να πάμε να δω ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ. Ανένδοτος εκείνος, ανένδοτος κι εγώ, the story of my life.

 

Κάπως έτσι φτάσαμε στα Κ. Πατήσια. Ρώτησα και βρήκα τον περίφημο ‘ηλεκτρικό’, πιο εύκολα από ότι φανταζόμουν. Ψαρωμένος, φοβισμένος, αλλά πλέον αποφασισμένος μπήκα προς Ειρήνη. Τα βαγόνια γεμάτα ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥΣ. Μια ατμόσφαιρα γιορτινή. Γεμάτη πάθος, ανυπομονησία, πίστη. ‘Γιούβε γιούβε βαφανκούλο’ φώναζαν ολοι, και ο συρμός δονείτο. Η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει. 20 και πλέον χρόνια έχουν περάσει, και ακόμη θυμάμαι τους δυνατούς χτύπους της. Φόβος, προσμονή, αγάπη, τύψεις, όλα αυτά μαζί σε ένα 12χρονο αγόρι, σε μια ξένη πόλη, αλλά με το αγαπημένο πράσινο παντού, να έχει αρχίσει να καλύπτει πλέον την κάθε σκέψη.

 

Τον αγώνα τον χάσαμε, επειδή όπως έμαθα εκείνη τη μέρα οι μεγάλοι παίκτες μπορεί να είναι άφαντοι όλο το παιχνίδι αλλά μια στιγμή αρκεί να κάνουν τη ζημιά. Και ο Ντειβιντ Πλατ ήταν αναμφίβολα μεγάλος παίκτης. Δε με ένοιζε και τόσο όμως. Αυτά που ζούσα θα με ακολουθούσαν παντοτινά. Πάντα αισθανόμουν πως το ΟΑΚΑ ήταν τεράστιο. Αλλά όσο πήγαινα με το θείο μου, το παππού μου, τον πατέρα μου, δεν αισθανόμουν τόσο μικροσκοπικός όσο εκείνη τη μέρα. Τραγούδησα όλα τα συνθήματα. Με περηφάνεια γιατί είχα καταφέρει να είμαι εκεί. Και όταν μετά το τέλος του ματς αντίκρισα το Βασίλη έξω από το σταθμό, απέραντη αγαλλίαση γέμισε τη ψυχή μου. Τα είχα καταφέρει, όλα θα πήγαιναν καλά!

 

Γυρίζοντας σπίτι με περίμενε κατσάδα από τις λίγες. Αλλά όσο οι γονείς μου με στόλιζαν με κοσμητικά, εγώ μέσα μου έλεγα τα συνθήματα της εξέδρας. Κατάλαβα όμως ότι είχαν ανησυχήσει πολύ και σκέφτηκα ότι δεν ήθελα να τους το ξανακάνω. Όμως και τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ δε μπορούσα πλέον να μην το βλέπω. Δε μπορούσα να κρατηθώ μακριά από αυτή την ατμόσφαιρα του γηπέδου! Έτσι έφτιαξα μια ιστορία. «Γράφτηκα» σε μια τοπική ομάδα μπασκετ. Κάθε μέρα είχαμε προπόνηση (σύνδεσμος) και κάθε Κυριακή είχαμε αγώνα. Και όσο μεγάλωνα, είχαμε και παιχνίδια εκτός έδρας και μετά καπάκι βόλτα με φίλους και έτσι μπορούσα και έλειπα δικαιολογημένα όλη μέρα (εκδρομάρες 90ς). Αλλά τις επιδόσεις μου στο «μπάσκετ» ίσως τις μοιραστώ μαζί σας κάποια άλλη φορά...

 

M.S


Watch 1992 Panathinaikos - Juventus 0 - 1 20.10.1992 1st Leg 2nd Round UEFA Cup in Sports  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Last modified on Monday, 11 May 2015 05:08
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT