Print this page
Monday, 13 May 2013 06:09

Μια διαφορετική προσέγγιση προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ο Παναθηναϊκός είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πάθος, ένα όμορφο και συνάμα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είναι μια γλυκιά ασχολία, ένα απάγκιο θετικών συναισθημάτων. O Παναθηναϊκός, είναι μια μεγάλη αγάπη.

Μέσα από το ποδόσφαιρο κυρίως αλλά και το μπάσκετ, ξεκινώντας από μικρά παιδιά, μάθαμε το τί σημαίνει Παναθηναϊκός. "Σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος.." αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο μελωδικός μας ύμνος, δείχνοντας τον δυναμισμό του Παναθηναϊκού.

Η τριβή όμως με την ομάδα μας, σε κάνει να ανακαλύπτεις ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά, περισσότερες αρετές θα έλεγα. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος ο οποίος πρεσβεύει πολλά ιδανικά, συνυφασμένα με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και με τον ολυμπισμό. Συνυφασμένα με την ίδια την Ελλάδα.

Καταρχάς το όνομα και μόνο θυμίζει την αρχαία ελληνική γιορτή της Αττικής, τα Παναθήναια. Μια γιορτή αφιερωμένη στην θεά Αθηνά, η οποία λάμβανε χώρα κάθε χρόνο και θεωρείτο το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, με αίγλη εφάμιλλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα Παναθήναια δεν ήταν μόνο μια αθλητική γιορτή, αλλά και πολιτιστική, αφού στις διάφορες εκδηλώσεις υπήρχαν διαγωνισμοί για μουσική και τραγούδι, αθλητικές δοκιμασίες, ιππικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις αθλητικές δοκιμασίες: Πένταθλο, Πάλη, Πυγμή, Παγκράτιο, Δίαυλος.

Τα Παναθήναια ήταν μια γιορτή πολιτισμού, που ανάμεσα από αθλητικές, και όχι μόνο, δοκιμασίες, εξήραν το αρχαίο ελληνικό ήθος και ιδεώδες, τις αρχαίες ελληνικές αρχές. Αρχές στις οποίες αργότερα βασίστηκε ολόκληρος ο σύγχρονος παγκόσμιος πολιτισμός για να επέλθει η σημερινή ακμή του σε διάφορα επίπεδα.

Ένας αθλητικός όμιλος λοιπόν που φέρει το βαρύτατο αυτό όνομα, είναι πολύ λογικό να τιμά την ιστορία του και να μην περιορίζεται στα στενά πλαίσια των εμπορικών αθλημάτων. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός, από την ίδρυση του πάντα είχε στις τάξεις του πολλά αθλητικά τμήματα: Τοξοβολία, Ξιφομαχία, Πάλη, Κολύμβηση, Άρση Βαρών, Σκοποβολή, Ποδηλασία, Στίβο κ.ά.

Τα ιστορικά τμήματα αυτά, αποτελούν σήμερα τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, τη μάνα του λόχου ολόκληρου του συλλόγου. Είναι η ραχοκοκαλιά της ομάδας και ένας από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός θεωρείται τόσο τεράστιος σύλλογος. Οι τίτλοι που έχουν φέρει τα ερασιτεχνικά αυτά αθλήματα στον Παναθηναϊκό πλησιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες τους 1000, αριθμός εξωπραγματικός, ικανός να αναδείξει τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο σε μύθο ανάμεσα στους υπόλοιπους αθλητικούς συλλόγους ανά την υφήλιο. Οι επιτυχίες που έφεραν οι αθλητές των τμημάτων αυτών σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά αθλητικά γεγονότα είναι πάμπολλες, κάνοντας έτσι περήφανους όχι μόνο τους Παναθηναϊκούς αλλά όλους του Έλληνες της γης.

Η σημασία όμως των τμημάτων αυτών δεν έγκειται αποκλειστικά και μόνο στους πολυάριθμους τίτλους που έχουν κατακτήσει. Έγκειται στην διαπαιδαγώγηση των μικρών του αθλητών αλλά και στην μεταφορά όλων των ηθικών αξιών του Ελληνισμού και του Παναθηναϊκού σε αυτούς. Ο σεβασμός προς τον αντίπαλο, το fair play, η ευγενής άμυλλα, η θέληση για μια καθαρή νίκη είναι μόνο μερικά από τα ιδανικά που προσπαθούν οι προπονητές να περάσουν στους μικρούς αθλητές του Παναθηναϊκού, οι οποίοι μεγαλώνοντας δε γίνονται μόνο καλοί αθλητές, αλλά πάνω από όλα σωστοί άνθρωποι, σωστοί Παναθηναϊκοί, σωστοί Έλληνες.

Και αλήθεια, στις δύσκολες αυτές οικονομικές αλλά προ πάντων κοινωνικές συνθήκες που περνάει η Ελλάδα μας, τι πιο σημαντικό υπάρχει από το να βγει μια νέα, μια καινούρια γενιά, η οποία απαλλαγμένη από τις κακές συνήθειες του νεοέλληνα, θα μπορέσει και πάλι να φέρει την γενικότερη ιδέα του Ολυμπισμού, των Παναθήναιων και της αρχαίας Ελλάδας και πάλι στο προσκήνιο; Είναι το μοναδικό που φαντάζει να μπορέσει να σώσει την χώρα μας από τον Καιάδα στον οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Δυστυχώς τα τμήματα αυτά πληρώνουν βαρύ φορτίο στον βωμό της σημερινής πορείας που έχει πάρει ο αθλητισμός, ο οποίος δίνει βάση στην διαφήμιση, την εμπορικότητα και τη μόδα. Το έργο τους είναι πολύ δύσκολο και πολλά από αυτά τα τμήματα παλεύουν για την επιβίωσή τους. Προπονητές και αθλητές κάθε ηλικίας, μέσα από τεράστιες δυσκολίες προσπαθούν να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να φοράνε την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς, για να δείξουν ότι κάποιες ηθικές αξίες και αρχές, θα υπάρχουν για πάντα. Στα πρόσωπα και τις καρδιές των προπονητών και των αθλητών των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκούν αντανακλούν οι ψυχές των αρχαίων προγόνων μας, που με τη δική τους συμβολή η μετεξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού πέρασε σε ανώτερα ηθικά και διανοητικά επίπεδα!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως εμείς σαν Panathinaikos Supporters Abroad θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να συνεχίσει να υπάρχει, να συνεχίσει να παράγει και να προάγει πολιτισμό, νοιώθωντας πως έτσι δεν βοηθάμε μόνο ένα αθλητικό όμιλο, αλλά και την ίδια μας τη χώρα!

Θα είμαστε πάντα δίπλα σας, περήφανοι!

 

Με τιμή

Panathinaikos Supporters Abroad

Last modified on Monday, 11 May 2015 04:20

Latest from