02October2022

Home Νέα History Η μεγαλύτερη πορεία όλων των εποχών
Monday, 13 April 2015 12:48

Η μεγαλύτερη πορεία όλων των εποχών

Πολλοί θυμούνται το 4-0 από τον Ολυμπιακό. Τις βαριές ήττες από την Ξάνθη και τον ΟΦΗ. Τις πίκρες στα 100άχρονα του Παναθηναϊκού. Η αλήθεια όμως είναι πως οι λόγοι της πορείας που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου 2008, εστιάζονται σε πιο βαθιά αίτια και στη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια πολλών ετών για τον τρόπο που διοικούνταν ο Σύλλογος.

Τα χαμένα πρωταθλήματα, το σταμάτημα των πορειών στην Ευρώπη, η έλλειψη σωστής και υγιούς επικοινωνίας ΠΑΕ-κόσμου, οι σχέσεις με τον Ερασιτέχνη, ήταν λίγα από αυτά που οδήγησαν στην πιο μαζική διαδήλωση οπαδών στην Ελλάδα που απαιτούσε το αυτονόητο. Τον Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή και όχι έρμαιο του συστήματος που καταδυναστεύει το ποδόσφαιρο και πλέον ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό.

Η επιτυχία της διαδήλωσης, η οποία ξεκίνησε από το Πεδίο του Άρεως και κατέληξε στο γήπεδο της Λεωφόρου ήταν μεγάλη. Ο κόσμος, κοντά στις 40.000, από όλα τα κοινωνικά και ηλικιακά στρώματα. Μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Σκληροπυρηνικοί οπαδοί και απλοί φίλαθλοι. Παναθηναϊκοί διαμένοντες στην Αθήνα, αλλά και πολλοί που ταξίδεψαν από την Επαρχία και το Εξωτερικό, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Οι παλαίμαχοι απουσίαζαν. Μόνο οι Ζαχαρίας Πιτυχούτης, Φραγκίσκος Σούρπης και Τάκης Λουκανίδης έδωσαν το «παρών» από τους ποδοσφαιρικούς. Απόντα ήταν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επίσης, τα οποία δεν θεώρησαν σημαντική προς κάλυψη τη μεγαλύτερη πορεία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα για αθλητικό σκοπό.

Η διαδήλωση του κόσμου του Παναθηναϊκού οδήγησε τον τότε ιδιοκτήτη Γιάννη Βαρδινογιάννη να ανοίξει τις πόρτες της ΠΑΕ και να δημιουργηθεί το πολυμετοχικό σχήμα, με την είσοδο στους «πράσινους» της τότε ΠΕΚ. Αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές-αστέρες, όπως οι Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σεμπάστιαν Λέτο και Τζιμπρίλ Σισέ, ο κόσμος έσπασε όλα τα ρεκόρ με τριάντα και πλέον χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας, η ομάδα επέστρεψε στους τίτλους, και απέκτησε ξανά την ευρωπαϊκή της λάμψη.

Γρήγορα, όμως, όλα αυτά κλειδώθηκαν στο χρονοντούλαπο λόγω των εσωτερικών διαμαχών μεταξύ των διοικούντων και η πολυμετοχικότητα οδηγήθηκε ουσιαστικά σε διάλυση. Ωστόσο, οι βάσεις που μπήκαν στις 13 Απριλίου 2008 από τους φίλους του Παναθηναϊκού είναι ακόμα στέρεες. Και χάρη σε αυτές τις βάσεις, παρατηρείται σήμερα ο αναγεννητικός αέρας –κόντρα σε τρομερές οικονομικές δυσκολίες– που χάρισε στον Όμιλο ένα μαγικό Κύπελλο Ελλάδος και που πολύ σύντομα θα επαναφέρει στην κορυφή το Τριφύλλι.

Υ.Γ. Την τεράστια σημασία εκείνης της ημέρας δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως ακόμη. Λόγω αυτής της ημέρας και του τρόπου με τον οποίο κύλησαν τα πράγματα στην πορεία, -ευτυχώς για το μέλλον του Ομίλου- έγινε γνωστή η ιστορία της διπλής ανάπλασης. Δίχως εκείνη τη μέρα, ο Παναθηναϊκός μας μπορεί σήμερα να ήταν δίχως σπίτι. Οι συνειδήσεις μας έχουν ήδη κρίνει θετικά αυτή τη μεγαλειώδη αντίδραση στην αδράνεια και την απάθεια καθώς ο Σύλλογος μίκραινε, αλλά η ιστορία μελλοντικά θα την τοποθετήσει ως μία κορυφαία μέρα για τον Σύλλογο, το παρόν και φυσικά το μέλλον του...

Last modified on Monday, 11 May 2015 06:31
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT