17June2021

Home Νέα History «Λεωφόρος Ηρώων» – Λεωφόρος Αντίστασης. Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση
Sunday, 12 October 2014 13:18

«Λεωφόρος Ηρώων» – Λεωφόρος Αντίστασης. Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση

 12 Οκτωβρίου 1944 - 12 Οκτωβρίου 2014

Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα χρόνια, απελευθερώθηκε η Αθήνα μετά από τριάμισι χρόνια κατοχής.

Από την στιγμή που εισέβαλαν οι Γερμανοί, μέχρι και την ημέρα της αποχώρησής τους, υπήρξε έντονο σε κάθε γωνιά της χώρας το αίσθημα της αντίστασης. Ξεπήδησαν εκατοντάδες πατριωτικές οργανώσεις, οι οποίες, άλλες λίγο και άλλες πολύ, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στις δολιοφθορές και στα σαμποτάζ κατά των κατακτητών. Ταυτόχρονα αναπτέρωναν το ηθικό των πολιτών. Ο Παναθηναϊκός έλαβε μέρος στην Αντίσταση, μέσω του «κρυφού σχολειού», του παράνομου ραδιοφώνου που εξέπεμπε στα έγκατα της Λεωφόρου, της εφημερίδας που εξέδιδε, αλλά και με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών του σε αντιστασιακές οργανώσεις.

Παράλληλα, ο Όμιλος βοήθησε τα μέγιστα τους καταρρακωμένους από τις κακουχίες, την πείνα και το κρύο, πολίτες, με συνεχόμενο φιλανθρωπικό έργο, με συμμετοχή σε εράνους και με την δωρεά ποσοστών αγώνων σε ανθρωπιστικούς φορείς και σε συσσίτια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως ο Παναθηναϊκός ενίσχυσε οικονομικά «φυματικούς ποδοσφαιριστές», την «Λαϊκή Επιτροπή Γκύζη-Αμπελοκήπων», «συσσίτια υπέρ απόρων παιδιών», μικρά αθλητικά σωματεία, όπως ο Αρίων, την «Μαθητική Πρόνοια» και δεκάδες ακόμα φορείς και συλλόγους.

Σήμερα, τα επίκεντρα των εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθέρωσης είναι δύο: το Καλλιμάρμαρο και η Ακρόπολη. Λογικά κανείς από τους ομιλητές δεν πρόκειται να αναφέρει πως την περίοδο της Κατοχής, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ήταν αυτός που έδωσε χρήματα από τα ταμεία του για να επισκευαστεί το Παναθηναϊκό Στάδιο! Ούτε φυσικά πρόκειται να ειπωθεί από επίσημα χείλη, κατά την τελετή της έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, πως τέσσερις ολόκληρες ημέρες πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που ύψωσε για πρώτη φορά την ελληνική σημαία στην Αθήνα! Αυτό συνέβη στις 8 Οκτωβρίου 1944 στη Λεωφόρο, από τον διευθυντή του γηπέδου Αντώνη Βρεττό.

Με αφορμή την επέτειο των εβδομήντα ετών από την Απελευθέρωση, εκδόθηκε φέτος το βιβλίο «Λεωφόρος Ηρώων – Η ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής».

Πρόκειται για ένα βιβλίο «το οποίο σε κάνει με βεβαιότητα περισσότερο Παναθηναϊκό», γράφει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. Ηλίας Μιχαλαριάς στον επίλογό του. Και σε κάνει περισσότερο Παναθηναϊκό γιατί δεν καταγράφει απλώς νίκες και θριάμβους εντός γηπέδου, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: φωτίζει το κοινωνικό πρόσωπο του Συλλόγου. Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ζωντανεύουν απίστευτες περιπέτειες, φριχτά βασανιστήρια, εκτελέσεις, πατριωτικές και θαρραλέες πράξεις, ριψοκίνδυνα σαμποτάζ και αδιάκοπο φιλανθρωπικό έργο.

Η εκπληκτική δουλειά του Ανδρέα Οικονόμου, σε συνεργασία με τον Γιώργο Κοκοή για την ολοκλήρωση της έκδοσης και την αρτιστική επιμέλεια του Κίμωνα Βενέρη για το εξώφυλλο, συνθέτουν ένα βιβλίο που θα μείνει χαραγμένο στις συνειδήσεις όποιου το διαβάσει. Γνώμη μας είναι πως δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός Παναθηναϊκού!

Όταν άλλοι προσπαθούν να «ψηλώσουν» μέσα από άψυχα στατιστικά και ρεκόρ, ο αναγνώστης της «Λεωφόρου Ηρώων» αντιλαμβάνεται πολύ καλά γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πραγματικά «Σύλλογος Μεγάλος».

Υ.Γ. Το βιβλίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στον Τάφο του Ινδού.

 

Last modified on Monday, 11 May 2015 05:41
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT