02October2022

Home Στήλες Ace of Clubs Oι παναθηναϊκές αξίες είναι διαχρονικές και αθάνατες!
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 58191
12 June 2015

Oι παναθηναϊκές αξίες είναι διαχρονικές και αθάνατες!

Γειά σας αδερφάκια,

Με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο PAO Abroad μερικές μέρες πριν («Ταξίδι στο Όνειρο»), μπήκα πάλι στον πειρασμό και σκεφτόμουν κάτι το οποίο έχω ξανασκεφτεί στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές.

Καθώς διάβαζα το κείμενο, το μυαλό μου ταξίδευε στο παρελθόν, σε εποχές που τα πράγματα ήταν πιο απλά και αληθινά. Που σημασία είχε η ουσία και όχι η λεζάντα. Εποχές σίγουρα πιο ηθικές, πιο πραγματικές και πιο ανθρώπινες. Και κάπου εκεί μου ήρθε η εξής σκέψη...

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί όλοι μας πόσο άσχημες είναι οι εποχές που ζούμε και πόσο πιο ρομαντικές και αθώες ήταν οι περασμένες; Πόσες φορές έχουμε πει μέσα μας, ή και ανοιχτά, πως θα επιθυμούσαμε οι εποχές να ήταν διαφορετικές και ότι το «μπαστάρδεμα» την κοινωνίας και ο ξεπεσμός των ηθικών αξιών δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα που θα θέλαμε να έχει η κοινωνία μας; Είμαι βέβαιος ότι οι σκέψεις αυτές είναι γνώριμες σε όλους μας και ότι παρότι δεν ζήσαμε εκείνες τις στιγμές, όταν το μυαλό μας ταξιδεύει σε αυτές μέσω διηγήσεων, εικόνων ή βίντεο, μας «αγκαλιάζει» μια ζεστασιά και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σπίτι μας.

Ε λοιπόν ρε αδέρφια ο μοναδικός τρόπος που εκτός του μυαλού μου μπορώ και αισθάνομαι έτσι, είναι κοντά στον Παναθηναϊκό και ιδιαίτερα στον Ερασιτέχνη μας. Τα ίδια συναισθήματα με κατακλύζουν και η ίδια ζεστασιά με αγκαλιάζει όταν βρίσκομαι στα ιερά τσιμένα του Τάφου, ή στην Κυψέλη όπου ομάδα και κόσμος γίνονται ένα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο νιώθω όταν βλέπω τις πράσινες ψυχούλες των ακαδημιών μας με την Τριφυλλάρα στο στήθος και η ίδια ζεστασιά με «αγκαλιάζει» όταν βλέπω τριφυλλοφόρους αθλητές και οπαδούς με μία καρδιά να τα δίνουν όλα για το ένδοξο Τριφύλλι.

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αναβιώνει το πνεύμα των περασμένων δεκαετιών που χαρακτηρίζονταν από την ηθική, την τιμιότητα και τον σεβασμό και προσφέρει απλόχερα ένα ταξίδι στον χρόνο που όμοιό του δεν υπάρχει σε καμία άλλη έκφανση της καθημερινότητας.

Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ένας φίλος μάγκας Παναθηναϊκός πληροφορήθηκα ότι πριν μερικούς μήνες «όργωσε» το (αχανές) Α’ νεκροταφείο Αθηνών για να εντοπίσει τους τάφους του ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γιώργου Καλαφάτη και του επί σαράντα χρόνου γενικού του γραμματέα Μιχάλη Παπάζογλου. Και όχι μόνο εντόπισε τους τάφους, αλλά έκανε και σχετική έρευνα την οποία διαβάσατε και σε συνεργασία με τα παιδιά του PAO Abroad τη δημοσίευσαν και έδωσαν την απαραίτητη έκταση. Και στη συνέχεια η διοίκηση του Παναθηναϊκού Α.Ο. όχι μόνο δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως έκανε πριν μερικά χρόνια ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Αργ. Μήτσου που έδινε υποσχέσεις για το ίδιο ζήτημα, αλλά μέσα σε ελάχιστες μέρες «έτρεξε» το θέμα μέχρι τον Δήμο Αθηναίων. Και στο χτεσινό συμβούλιο εγκρίθηκε να αποκατασταθούν οι τάφοι των δύο μεγάλων αυτών ανδρών και να παραμείνουν γαλήνιοι στην αιωνιότητα, γνωρίζοντας ότι τα «παιδιά» τους έκαναν το καθήκον τους απέναντι σε αυτούς και την Παναθηναϊκή Ιστορία.

Βρείτε μου λοιπόν εσείς κάτι παρόμοιο οπουδήποτε αλλού στην κοινωνία του σήμερα. Βρείτε μου εσείς ανάλογη έκφραση σεβασμού, ανάλογο ζήλο για να αποκατασταθεί η τάξη και ανάλογο αγώνα ηθικής. Δεν υπάρχει πουθενά!

Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο τυχεροί από όλες τις απόψεις είμαστε που ζούμε από κοντά τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, διότι ο Μεγάλος Σύλλογος είναι πολυδιάστατος και ξεφεύγει πολύ μακριά από το αθλητικό κομμάτι, κάτι που κάνει μία ολόκληρη ανθρώπινη ζωή πολύ μικρή για να τον «εξερευνήσει» και να γίνει ένα με αυτόν.

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Παναθηναϊκός και η κληρονομιά του θα επιζήσουν στα βάθη των αιώνων γιατί οι παναθηναϊκές αξίες είναι διαχρονικές και αθάνατες!

Καλό καλοκαίρι σε όλους αδέρφια μου και με το καλό να μας βρει το τέλος του καλοκαιριού στα πέταλα ξανά!

Ace of Clubs                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT