14August2022

03 February 2014

Τμήμα Σκοποβολής Παναθηναϊκού

kokkinakis katsiris blog

Η Παναθηναϊκή Σκοποβολή ιδρύθηκε πριν ακόμα ιδρυθεί η αντίστοιχη Ομοσπονδία (ΣΚ.Ο.Ε) από τον αθλητή Αθανάσιο Αραβοσίτα. Το 1928, η προσπάθεια αυτή πήρε σάρκα και οστά, δείχνοντας ότι το όραμα, η αγάπη και η θέληση ορισμένων ανθρώπων, μπορούν να γίνουν οδηγοί για κάτι καινοτόμο ή πρωτοποριακό!

Η Σκοποβολή του Παναθηναϊκού, έχει χαρίσει αρκετές συγκινήσεις και σε εθνικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Αρχικά, ο ιδρυτής του τμήματος, ο Αθανάσιος Αραβοσίτας, το 1938 αναδεικνύεται Βαλκανιονίκης στο Τυφέκιο Ακριβείας με τον Γιώργο Βήχο να παίρνει τη σκυτάλη και να κατακτά 5 μετάλλια (2 ασημένια και 3 χάλκινα) τη περίοδο μεταξύ 1935 και 1947, σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος σκοπευτής του Παναθηναϊκού που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, του 1924, του 1936 και του 1948.
Ο Κώστας Μυλωνάς, συνέχισε την παράδοση που ήθελε σκοπευτές του Παναθηναϊκού να διακρίνονται στο εξωτερικό κατακτώντας 7 μετάλλια σε 2 παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 1947 στη Σουηδία κατέκτησε 3 ασημένια και 1 χάλκινο, ενώ το 1952 στο Όσλο κατέκτησε 1 χρυσό στο πιστόλι κατά ανδρεικέλων (ο πρόγονος του «πιστολιού ταχύτητας»), 1 ασημένιο και 1 χάλκινο. Ο Ιγνάτιος Ψυλλάκης αποτελεί ακόμα έναν αθλητή του Παναθηναϊκού που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 στο Λος Άντζελες. Κατέκτησε την 9η θέση στο Αεροβόλο Τουφέκι Ανδρών.

Τέλος, ο Διονύσης Λιβέρης, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αθήνας το 1991 και ένα ασημένιο στους αντίστοιχους της Γαλλίας το 1993.

Σε Συλλογικό επίπεδο, η πρώτη διάκριση ήρθε το 1948 στο Πολεμικό Όπλο (στους Διασυλλογικούς αγώνες «εις μνήμην του Βασιλέως Γεωργίου») και τα επόμενα 2 στα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα που έγιναν το 1957 και το 1965. Το 1960, ήρθε η ώρα για τον Παναθηναϊκό, να κατακτήσει το πρώτο του, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το 1964 ήρθε το 2ο με πρωταγωνιστές τα ιερά τέρατα της Ελληνικής Σκοποβολής όπως ο Βήχος, ο Μυλωνάς, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Λαφαζάνης, ο Τσεπαδάκης και ο Τσίρος.

Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια για να στεφθεί πάλι Πρωταθλητής Ελλάδος. Το 1982, 28 σκοπευτές του, σήκωσαν τη σημαία ψηλά φέρνοντας στο Τριφύλλι το 3ο του Πρωτάθλημα Ελλάδος. Ο τεράστιος (και για πολλούς ο πιο ολοκληρωμένος σκοπευτής όλων των εποχών) Γιώργος Μαρμαρίδης και η ομάδα του που αποτελούνταν από τον Χρήστο Παρτσαλίδη, τον Δημήτρη Κοκκινάκη, τον Μάξιμο Κοκκινίδη, τον Ιγνάτιο Ψυλλάκη, τον Διονύση Λιβέρη, τα τρομερά αδέλφια Λουκόπουλου (Μαίρη, Θοδωρή και Αλέξανδρο), τον Πολυχρόνη Λάγιο, τη Σούλα Λάγιου, τον Νίκο Βλαχόπουλο, τον Νίκο Φωστηρόπουλο, τη Δήμητρα Γαλάνη-Βαΐτση, την Ξένια Ευαγγελινού, τον Ανδρέα Δημουλά, τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, τη Νανά Μπάλτα, τον Ντίνο Συρράκο, τη Λένα Χαλυβοπούλου, τη Σύλλα Κλεϊδή, τον Νίκο Γαλατιανό, τον Άρη Θαμβόπουλο, τον Κώστα Τζουμάκα, τη Νίτσα Μεζίνη, τον Ανδρέα Ζέρβα και τη Νότα Κλέντρου γέμισαν με περηφάνεια όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού με αυτή την τεράστια επιτυχία τους.

Ακολούθησαν ακόμα 5 Πρωταθλήματα Ελλάδος, το 1983, 1984, 1989, 1990 και 1991. Η ομάδα των Εφήβων και Νεανίδων κατέκτησε 7 πρωταθλήματα (1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1988, 1990) που δυστυχώς είναι και τα τελευταία μέχρι σήμερα.

Από το 1990 μέχρι και το 2013, το Τμήμα του Παναθηναϊκού είχε πτωτική πορεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την λίστα των ενεργών αθλητών το έτος 2012 που έφταναν τους 3 στον σταθερό στόχο και 2 στον πήλινο. Το 1982 ο Παναθηναϊκός αριθμούσε 150 ενεργούς αθλητές. Αυτό από μόνο του, δείχνει το πού έφτασε το τμήμα τα τελευταία χρόνια.

Στο σύνολο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη και έφτασε στο χείλος του γκρεμού με τα χρέη και τα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων να τον σπρώχνουν ακόμα πιο κοντά στην καταστροφή. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μας και στις ιστορικές εκλογές του Ιουλίου του 2013, ο Παναθηναϊκός Α.Ο., μέσω ψηφοδελτίου, πέρασε στα χέρια των οπαδών του. Στα χέρια των ανθρώπων που ανατριχιάζουν και μόνο στην όψη του Τριφυλλιού! Μετά από εκείνη την ημέρα άλλαξαν όλα στον Σύλλογο και κατ’ επέκταση και στη Σκοποβολή. Αποχώρησε ο Διονύσης Λιβέρης από τη θέση του εφόρου και τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Κατσίρης. Μέσα σε λίγους μήνες και σε συνεργασία με πολλούς λάτρεις της Ομάδας αλλά και της σκοποβολής, το τμήμα άρχισε να αναπνέει ξανά. Από την τελευταία θέση που ήταν διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια, το 2013, ανέβηκε αρκετές θέσεις και το 2014 φαίνεται και διαγράφεται ακόμα πιο αισιόδοξο. Ο Παναθηναϊκός, επανέρχεται δυναμικά στο σκοπευτικό χάρτη της Ελλάδας.

Σύντομα, θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλες οι νέες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και που θα επαναφέρουν το τμήμα σε τροχιά τίτλων! Ήδη τα πρώτα δείγματα φάνηκαν προς το τέλος της προηγούμενης χρόνιας με την κατάκτηση του Κυπέλλου Χριστουγέννων, αλλά και την παραλίγο κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Πρωτάθλημα Κέντρου για 5 μόνο βαθμούς.

Από αυτό το βήμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους PanathinaikosSupportersAbroad που μας δίνουν τη δυνατότητα να φτάνει η φωνή μας ακόμα πιο μακριά, αφανείς ήρωες που τρέχουν και εκείνοι μαζί με εμάς για να καταφέρουμε να φτάσουμε τη σημαία όσο πιο ψηλά γίνεται και τους σκοπευτές και τον προπονητή μας, που φέτος θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να δοξάσουμε και να τιμήσουμε το Τριφύλλι!                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT