Print this page
Tuesday, 07 April 2015 13:05

«Το τελευταίο αγώνισμα του δεκάθλου...»

Ο Αντώνης Τρίτσης υπήρξε πολιτικός, δήμαρχος, αγωνιστής, αρχιτέκτων και αθλητής του Παναθηναϊκού. Σαν σήμερα, πριν από είκοσι τρία χρόνια, έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια. Ήταν 7 Απριλίου του 1992.

Ο Τρίτσης γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας το 1937 και καταπιάστηκε από νεαρή ηλικία με τον αθλητισμό. Ξεκίνησε με το ποδόσφαιρο, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού Κεφαλληνίας, αγωνιζόμενος ως σέντερ μπακ. Όταν εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα εγγράφηκε στα μητρώα του μεγαλύτερου ελληνικού αθλητικού συλλόγου, πλέον ως αθλητής στίβου. Οι επιδόσεις του στο δέκαθλο ήταν εξαιρετικές, ενώ το αγαπημένο του αγώνισμα ήταν το άλμα εις ύψος.

Στο πέρασμα των ετών, εξελίχθηκε σε κορυφαίο αθλητή με πανελλήνιες νίκες στο παλμαρέ του και καταρρίψεις πανελληνίων ρεκόρ.

Από τα επιτεύγματά του ξεχωρίζει η πρώτη νίκη στο άλμα εις ύψος στους Ελληνογιουγκοσλαβικούς αγώνες του 1957. Στις 7 Ιουλίου εκείνου του έτους ο Τρίτσης εκτινάχθηκε σε 1,84 μ. εις ύψος, αφήνοντας πολύ πίσω το μέχρι τότε ατομικό του ρεκόρ που ήταν 1,75 μ. 

Τα σπουδαία για τον αθλητή ήρθαν την επόμενη χρονιά. Στους 17ους Βαλκανικούς αγώνες της Σόφιας. Εκεί, στις 21 Σεπτεμβρίου 1958, ο αθλητής του Παναθηναϊκού κατέρριψε το ελληνικό ρεκόρ του Δεκάθλου με 5.393 βαθμούς. Μπορεί να μην κέρδισε κάποιο μετάλλιο, όμως χρίστηκε βαλκανιονίκης και στα δέκα αγωνίσματα του δεκάθλου, στο οποίο τελικά κατέκτησε την 4η θέση.

Όταν απομακρύνθηκε από τον αθλητισμό, σπούδασε Αρχιτεκτονική με καθηγητές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας και ο Νίκος Εγγονόπουλος. Έκανε το μεταπτυχιακό του, με υποτροφία, στη σχολή Πολεοδομίας – Χωροταξίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλινόις, όπου μετέπειτα δίδαξε και ως καθηγητής. Η αγάπη του για τον αθλητισμό παρέμενε το ίδιο ζεστή και έτσι ειδικεύτηκε σε κατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ασχολήθηκε με την πολιτική από τα μέσα της δεκαετίας του 60’. Μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967, ξεκίνησε η αντιστασιακή του δραστηριότητα. Λειτουργούσε ως σύνδεσμος του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (Π.Α.Κ.) με το εξωτερικό. Όταν ο φίλος και συνεργάτης του Γιάννης Κορωναίος τοποθέτησε βόμβα στον Εθνικό Κήπο κατά την ώρα της συνάντησης του δικτάτορα Παπαδόπουλου με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α. Λερντ, ο Τρίτσης κινδύνευσε με φυλάκιση ως συνεργός. Κατέφυγε στην Ιταλία, όπου με το ψευδώνυμο «Γιάννος» αγωνίστηκε κατά της Χούντας.

Μετέπειτα πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ. Διατηρούσε σχέσεις φιλίας με τον Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε υπουργός Χωροταξίας – Περιβάλλοντος και Εθνικής Παιδείας – Θρησκευμάτων. Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε από το 1990, όταν και εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηνών.

Στις 7 Απριλίου 1992 πέθανε από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία μόλις 55 ετών. Όταν τον βρήκε ο θάνατος ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Ήταν ένας από τους πολλούς (κατά το παρελθόν...) παναθηναϊκούς «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας (Γ. Τσόχας, οικογένεια Μερκούρη, οικογένεια Πλυτά, Κ. Κοτζιάς και άλλοι).

Το όνομά του «χαρίστηκε» στο Δημοτικό Στάδιο Χολαργού, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Ίλιου, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αθηνών, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κεφαλονιάς. Επίσης, ο Νίκος Σουρής εξέδωσε βιβλίο με την ιστορία της ζωής του, με τίτλο «το τελευταίο αγώνισμα του δεκάθλου».

Στη φωτογραφία του κειμένου, ο Αντώνης Τρίτσης ποζάρει πρώτος από τα δεξιά, με το ένδοξο Τριφύλλι στη φανέλα. 

Last modified on Monday, 11 May 2015 06:21

Latest from