Print this page
Wednesday, 19 February 2014 19:03

19/2/1964 - 19/2/2014

17 Μαρτίου 1890.
124 χρόνια πίσω, στην Αθήνα των πολλών κακουχιών και μεγάλων δυσκολιών, Δευτέρα την ημέρα, ήρθε στον κόσμο ένας άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το όνομα αυτού, Γεώργιος Καλαφάτης.

Μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας (είχε άλλα πέντε αδέρφια), ο Γιώργος Καλαφάτης διακρίθηκε από μικρός για την οξυδέρκεια και το ομαδικό του πνεύμα.
Υπήρξε πολυαθλητής και πολυνίκης, αγωνιζόμενος σε αθλήματα όπως το άλμα απλούν, τη σφυροβολία, το μονόζυγο, τον δρόμο 100 μέτρων, τον δρόμο 400 μέτρων, το άλμα μήκους μετά φοράς, το πένταθλο και το ποδοσφαίρο, παίρνοντας μέρος σε διάφορους αγώνες, όπως το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, τη Μεσολυμπιάδα κτλ.
Παράλληλα με την αθλητική του πορεία, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τελειώνοντας τις σπουδές του με άριστα και στην πορεία, κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας το κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Υποναύαρχου.
Υπήρξε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ανησυχίες, και συνεχή ενασχόληση με τον αθλητισμό, γι’αυτό και πέρασε από διάφορα αθλήματα και αθλητικές ομάδες, που όμως δεν κάλυπταν τα οράματα και τις φιλοδοξίες του. Ο αθλητισμός για τον ίδιο βλέπετε δεν ήταν μόνο η άσκηση του σώματος. Ο αξεπέραστος Γιώργος Καλαφάτης έβλεπε τον αθλητισμό ως ένα φορέα ιδανικών, τα οποία πιστά υπηρετούσε ο ίδιος και δεν έβρισκε τον χώρο να στεγάσει τη μεγάλη του καρδιά.
Τη χρονιά 1908 λοιπόν, στις 3 Φεβρουαρίου, ο πρωτοπόρος Γιώργος Καλαφάτης μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο, αλλά και άλλους νεαρούς Αθηναίους οραματιστές, ίδρυσαν τον μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο ελληνικό Σύλλογο, τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.
Η περιγραφή του Λ. Πανουργιά δεν αφήνει περιθώρια για τον σκοπό τους: << Ήθελαν ο Σύλλογός τους να μην είναι σαν όλους τους άλλους, αλλ' ένας σύλλογος για την Αθήνα, ολόκληρη την πρωτεύουσα...που όπως το είχε φαντασθή, έγινε αργότερα ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός της Ελλάδας μας.>>
Η Ιστορία τον έχει καταγράψει ως ένα μεγάλο ιδεολόγο, στοχαστή και οραματιστή, που με την ίδρυση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, κατάφερε να μεταδώσει τις αξίες και την κουλτούρα που έφερε μέσω του αθλητισμού. Το αποτέλεσμα αυτού; Αμέτρητοι τίτλοι, αμέτρητες επιτυχίες, αμέτρητοι αθλητές και αθλήτριες φορώντας το Τριφύλλι στη στήθος, μα το πιο σημαντικό, η ύπαρξη ενός Συλλόγου – γίγαντα που φέροντας τα ιδανικά του Γιώργου Καλαφάτη, συνέβαλε τα μέγιστα στη ζύμωση του χαρακτήρα και της κουλτούρας εκατομμυρίων Αθηναίων και Ελλήνων γενικότερα εδώ και 106 χρόνια.
Ο μεγάλος Γιώργος Καλαφάτης σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1964 έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ως κληρονομιά ένα έργο ασύλληπτο. Ένα έργο που όμοιό του δεν υπάρχει και που πλέον οι συνεχιστές του είναι ο απλός κόσμος του Παναθηναϊκού.
Ο Γιώργος Καλαφάτης 50 χρόνια πριν ‘’έφυγε’’ για τη γειτονιά των αγγέλων, όμως δεν πέθανε, διότι οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ!
Ο Γιώργος Καλαφάτης ζει μέσα στις καρδίες όλων των Παναθηναϊκών!
Στις καρδιές όλων αυτών που μάχονται για να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή σε όλα τα σπορ!
Στις καρδιές αυτών που βλέπουν τον αθλητισμό ρομαντικά, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη δόξα ή το χρήμα!
Στις καρδιές αυτών που αγαπούν και αγκαλιάζουν εγκάρδια τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, διότι γνωρίζουν ότι η καρδιά του Παναθηναϊκού χτυπά εκεί!
Στις καρδιές όλων μας!
Μεγάλε Γιώργο Καλαφάτη, πατέρα όλων των Παναθηναϊκών, σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για ότι μας προσέφερες! Η ζωή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τον Παναθηναϊκό!
Από τη γειτονιά των αγγέλων, εκεί που βρίσκεσαι, δίνε μας δύναμη και φώτιση να συνεχίσουμε επάξια το έργο σου!

Panathinaikos Supporters Abroad

ΥΣΤ: Κι όταν το κάλεσμα θα έρθει, ο κόσμος στις 13/4/2008 θα μοιάζει μία χούφτα μπροστά στη λαοθάλασσα... Το όραμα υπάρχει. Είναι εδώ κι ας ''έφυγε'' πριν 50 χρόνια από την ανθρώπινη μορφή του...

ΥΣΤ2: Η κίνηση μεταδίδεται πιο γρήγορα και από ιό. Η ανταπόκριση μεγάλη και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Σύντομα θα έρθει η ώρα που θα γιγαντωθεί. ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ!

ΥΣΤ3: Σήμερα δεν είναι μόνο η επέτειος του θανάτου του Γιώργου Καλαφάτη, αλλά και η επέτειος της πιο μαύρης σελίδας που γράφτηκε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πριν 3 χρόνια, με τα πράγματα να γίνονται μόνο χειρότερα από τότε. Η απάντησή μας είναι μία. Οι πιο σκληρές χούντες, πέφτουν με τον πιο σκληρό τρόπο. Να φοβάστε τον λαό του Παναθηναϊκού...

Last modified on Monday, 11 May 2015 05:30

Latest from